Otodontik Tedavide Ağız Bakımı
Herkes için iyi bir ağız hijyeni sağlamanın önemli olduğunu zaten biliyorsunuz ancak eğer ortodontik tedavi görüyorsanız bu durum çok daha kritiktir. Çünkü, ortodontik tedavi sırasında kullanılan braketler, teller, çeşitli mekanikler yiyeceklerin çok daha kolay tutunabilmesine neden olan yüzeylerdir. Tel takmayan hastalarımız için günde 2 veya 3 kez diş fırçalanmasını yeterli görürken, ortodontik tedavisine başladığımız hastalarda her yemekten sonra muhakkak dişlerini fırçalamalarını söylememiz bu sebepledir.
Ortodontik tedavi sırasında ağız hijyeninin neden önemli olduğuna ve bu hijyeni nasıl sağlayabileceğimize dair bazı ipuçları verelim:
Ağız sağlığının en büyük düşmanı dişler fırçalanmadığında oluşan plaklardır. Diş yüzeylerinin aralarına sıkışan gıdalar, fırçalanmamış yüzeyler plak oluşumuna neden olabilir. Burada bahsettiğimiz plak, mikroorganizmaların ince bir film yüzeyi şeklinde dişlerin üzerini kaplamasıyla oluşan ve potansiyel olarak zararlı bakteri içeren organik artıklardan oluşmaktadır. Ortodontik tedavi esnasında kullanılan apareyler fırçanın plağa ulaşmasını güçleştirebilmektedir. Plakta bulunan bakteriler, dişler arasında biriken gıdaları sindirebilir, asit üreterek dişleri aşındırıp diş etlerini tahriş edebilirler ve çürük oluşmasına sebep olabilirler. Bu, dişlerde beyaz lekelere, diş eti hastalığına ve ağız kokmasına neden olabilir.
Plakları kontrol altında tutmak, güçlü, sağlıklı diş ve dişetleri korumanın en etkili araçlarından biridir. Bunu yapmak için üç şeye dikkat etmek gerekir: Doğru beslenme, günlük bakım ve düzenli profesyonel bakım. Hep birlikte uygulandıklarında dişlerinin en iyi savunması bunlardır.
Beslenme ve Çürük Kontrolü
Beslenmenizi kontrol altında tutmak, diş çürüğü oluşturma riski olan gıdalardan kaçınmayı gerektirir. Bunlar; asitli içecekler, şekerlemeler ve nutella gibi aşırı şekerli gıdaları kesmek anlamına gelir. Bu gibi gıdalar tüketildikten sonra dişler bir an önce temizlenmelidir.
Çok sert veya aşırı yapışkan yiyecekler de ortodontik apareylerin kopmasına sebep olabilir. Söz gelimi geride olan dişlerinizi teller yardımıyla ileri alıyorsak, dişlerinizdeki teller koptuğunda dişleriniz tekrar geriye gidecekler, teller onarıldıktan sonra tekrar öne getirilmeye başlayacaklardır. Bu ileri-geri hareketler dişleriniz açısından zararlıdır. Ayrıca bu durum tedavi sürenizi de uzatacaktır. Sert şekerler veya fındık, sert ekmek kabuğu, erik gibi yiyeceklerden kaçınmalısınız. Öncelikle tencere yemekleri, çok sert olmayan meyveler gibi sağlıklı gıdalar yemeye devam edin, ancak meyveleri ön dişlerinizle ısırarak yemekten kaçının, önce bıçakla parçala ayırın.
Günlük bakım
Fırçalamanın ve ara yüz fırçası kullanmanın sağlıklı bir gülümseme için ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz – özellikle de ortodontik tedavide olduğunuzdan. Ancak bazen dişlerin arasını veya ortodontik apareylerin ve tellerin etrafını etkin bir şekilde temizlemek zor olabilmektedir.
Orta sertlikte kılları olan klasik bir fırça veya şarjlı bir diş fırçası plakların çıkarılmasında – braketler olsa bile – etkili olabilir. Temizlenmesi zor bölgeler için arayüz fırçası kullanmak daha mantıklı olabilir. Ara yüz fırçasıyla temizlenmesi en zor bölgelere ulaşmak ve plak oluşumunu kontrol etmek mümkündür.
Ortodontik tedavi sırasında günde en az bir kez diş ipi kullanmanız tavsiye edilir. Dişlerde teller varken diş ipi yapmak biraz zor olsa da, superfloss gibi tellerin altından diş ipi yapılmasına müsaade eden bazı özel ürünler mevcuttur. Ortodonti uzmanınız, braketler takıldığında ve takip eden seanslarda fırçalama etkinliğinizi değerlendirecek ve sizin için uygun fırça ve fırçalama tekniklerini söyleyecektir. Her seans ağız bakım ürünlerinizi (fırça, arayüz fırçası, vb…) yanınızda bulundurmanız, herhangi bir eksikliğinize anında müdahale edilebilmesini sağlayacaktır. Herhangi bir sorunuz varsa, uzmanınıza sormaktan çekinmeyin!
Diş telleriniz çıktıktan sonra size verilen plakların temizliğini bu plakları macunsuz olarak fırçalayarak gerçekleştirebilirsiniz. Fırçalarken dikkatli olmalısınız çünkü agresif hareketler yumuşak plastikleri deforme edebilir ve kullanılamaz hale getirebilir. Plaklara kesinlikle sıcak su koymayın, bulaşık makinasına atmayın. Sıcak, bu plakları deforme edebilir. Plaklar ağzınızda olmadığında muhakkak bir kapta saklayın.
Profesyonel Bakım
Ortodontik tedavi sırasında, dişlerinizin muayene, temizleme ve önleyici bakım ile sağlıklı kalmasını sağlamak son derece önemlidir. Ortodontik tedaviniz, hekiminiz ve sizin rolü olan bir takım çalışmasıdır. Ve takımın sadece bir amacı var: size bir gülümseme kazandırmak. Dişlerde profesyonel temizliğin 6 ayda bir yapılması önerilmektedir. Ortodontik tedavi görmüş kişilerde bu bakımlara riayet etmek son derece önemlidir.