Diş Teli Takanlar Nelere Dikkat Etmeli?
Ortodontik tedavi esnasında, ortodonti uzmanınızın tedavi süresi boyunca verdiği talimatları yerine getirmelisiniz. Tedavi süreci hasta ve doktor arasında takım çalışması şeklinde devam etmektedir. Ortodontik tedavi esnasında nasıl yiyecekler yenmesi gerektiği veya ağız bakımının nasıl yapılabileceğini öğrenmeniz ve buna dikkat etmeniz gereklidir. Hastalar, doktorun talimatlarını harfiyen uygulamalı, öneri önerilere dikkat etmelidir. Ortodontik tedavide hastanın bilinçli davranması önem taşımaktadır. Bu durum tedavinin düzenli ve sağlıklı ilerlemesi için gereklidir.
Diş Teli Takanlar Yeme İçme Kısıtlaması Var mı?
Diş teli takıldıktan sonra yeme içme kısıtlaması neredeyse bulunmamaktadır. Bu durum son zamanlarda kullanılan titanyum teller sayesinde gerçekleşmektedir. Yine de ortodontik tedavinizi olumsuz etkileyecek doktorların önermediği bazı yiyecek ve içecekler vardır.
Dişlere yapıştırılarak tutturulan teller, sert yiyecekler ısırılacak olursa dişlerden ayrılabilmektedirler. Özellikle erik, çağla gibi sert meyvelerin ortodontik tedavi esnasında tüketilmemesi gerekmektedir. Çok sert şekerlerden, kuruyemiş gibi gıdalardan ortodontik tedavi sırasında kaçınmak gerekir. Havuç,turp gibi sert yiyecekler ancak rendelenerek, fındık,ceviz gibi sert gıdalar ancak rondo’dan geçirilerek tüketilebilir. Bazı yapışkan türü gıdalar diş tellerine yapışarak zarar vermektedir. Sakız, lokum gibi yapışkan ürünler diş tellerinin dişlere olan bağının zarar görmesine neden olabilir. Hatta tellerin çıkmasına ve oynamasına neden olabilir. Özellikle sert gıdalar ısırarak tüketilmemelidir. Sert meyveler ve yiyecekler ısırarak yenilmemeli, özellikle bıçakla dilimlenerek tüketilmelidir. Dürüm gibi ısırılarak tüketilen gıdalar elle kopartılarak veya bıçakla küçük lokmalar haline getirilip arka dişlerle, kibar bir şekilde çiğnenmelidir. Diş telleri hassas olduğu için ısırma hareketleri yapılmamalıdır. Genellikle çatal bıçak kullanılarak tüm gıdalar tüketilmelidir. Eğer bu konuda dikkat edilmez ise tellerin düşmesine neden olur. Özellikle bu duruma tedvinin ilk haftasında oldukça özen gösterilmelidir. Hatta ilk haftalar kesinlikle yumuşak ve sulu gıdalar tüketilmelidir. Bu şekilde yeme içme sıkıntısı çekilmemektedir.
Diş Teli Takanların Dikkat Etmesi Gereken Yiyecekler Nelerdir?
Yapışkanlı yiyecekler, sakız çiğnemek, lokum yemek gibi durumlar braketlere yapışacağı için tüketilmesi kesinlikle yasaktır.
Kola, fanta ve asitli içeceklerin hepsinden uzak durmak gerekir. Eğer tüketilirse çok nadir tüketilmeli ve pipetle tüketilmelidir.
Sert yiyeceklere dikkat edilmelidir. Bu yiyecekler braketlere ve tellere zarar verebilir. Bu nedenle elma, armut gibi sert meyveler, pizza gibi yiyecekler ve biftek gibi et ürünleri kesilerek tüketilmelidir. Bu yüzden sıkça çatal bıçak kullanılmalıdır.
Kuruyemiş, çerez ve cips kesinlikle tüketilmemelidir. Bu ürünlerin hepsi braketleri ve telleri yerinden oynatabilir. Bu nedenle tüketilmemesi gerekir.
Çekirdekli meyveler ve yiyecekler kesinlikle çekirdekleri çıkartılıp tüketilmelidir. Kayısı, hurma, zeytin, kiraz gibi ürünler mutlaka çekirdekleri çıkartılarak tüketilmelidir.
Hamburger, tost ve sandviç gibi ürünler ise bölünerek, kesilerek yenmelidir. Küçük parçalar halinde tüketilmeli uygundur. Bu nedenle ısırılmamalıdır.
Özellikle makarna, çorba, sulu tencere yemekleri, tavuk ve deniz mahsulleri rahatlıkla tüketilebilir. Tavuk küçük parçalar halinde kesilerek tüketilmelidir. Bu yiyecekler yumuşak olduğu için hem hastaya kolay yeme rahatlığı sağlar hem de braketler ve tellere zarar vermez.
Diş Teli Takıldıktan Sonra Yaşanan Sorunlar Nelerdir?
Ortodontik tedavi başlayıp teller takıldığında ilk 24 saat bazı hastalar ağrı hissedebilir fakat her hatsala ağrı hissedecek diye bir kural yoktur. Eğer ağrı hissedilir ise “parasetamol” içeren minoset, parol, vb… gibi ağrı kesiciler içilmesi daha uygundur. Bu grup dışındaki ağrı kesiciler antienflamatuar etkileriyle diş hareketinin yavaşlamasına neden olurlar. Parasetamol dışındaki bir ağrı kesici içindiğinde ağrı bir süre için ortadan kalksa da, dişler harekete başlayamadıklarından, benzer şiddette bir ağrının geri dönebileceği beklenmelidir. Genellikle 72 saat içinde dişler ilk hareketlerine başlamakta ve dişler üzerindeki baskıdan kaynaklanan ağrı ortadan kalkmaktadır. İlk hafta genellikle baş ağrısı hissedilebilir. Bu durum oldukça normaldir. İlk haftalarda braketler ve teller ağızda, dudak kenarlarında bir takım yaralar oluşmasına neden olabilir. Bu durum oldukça normaldir çünkü braketlere ve tele alışma süresi olarak bu durum yaşanır. İlk olarak yaralar acı verebilir ama bu yaralar oldukça hafiftir. 1 hafta içinde yaralar geçecektir. Hatta 1 hafta öncesinde de geçebilir. Tedavinin ilk 1-2 ayı içerisinde ağız içerisindeki oluşan küçük yaralanmalar iyileşirken, ağız içerisinde farklı bölgelerde yeni küçük yaralanmalar oluşabilir. Tadavinin ilk ayı içerisinde ağız içini gezen ufak yaralar oluşması normaldir. Tedavinin ilk başlarında oluşan bu yaralar küçük olup, çok şiddetli ağrılara sebep olmazlar.
Bazı durumlarda ise tüketilen yiyecekler braketlerin yerinden oynamasına neden olmaktadır. Bu durumlarda hemen ortodonti uzmanına başvurmak ve gerekli görülürse randevu almak gerekir. Eğer bu durum dikkate alınmaz ise tedavinin ilerlemesini engellenir. Braketlerin üzerindeki lastiklerin birinde düşme olur ise ya da farklı çözemeyeceğiniz sorunlar meydana gelir ise doktorunuzu arayarak bilgi almanız gerekir.
Önerilen İçerik;
► Diş Telleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
UYARI !
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka ücretsiz bir muayene randevusu alınız. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak muayene ile gerçek bir teşhis koyarak yardımcı olabiliriz.